To Ringside House περνάει σε νέα εποχή και καλοσορίζει τα ΜΜΑ! Στο άρθρο που ακολουθεί, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε και εσάς, τους αναγνώστες μας, σε κλίμα ΜΜΑ, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία και κανόνες. Ετοιμαστείτε λοιπόν και "ακολουθήστε" μας στον κόσμο του οκτάγωνου...
Ορισμοί
ΜΜΑ ή αν προτιμάτε, Μικτές Πολεμικές Τέχνες στα ελληνικά, είναι το είδος της μάχης μεταξύ δύο μαχητών, που επιτρέπει τη χρήση λαβών, λακτισμάτων, γροθιών και απλής πάλης, άνευ ορίου. Οι κανόνες είναι ενιαίοι για όλα τα MMA promotions.
Κατηγορίες βάρους
Strawweight Μέχρι 52 κιλά
Flyweight 52-56 κιλά
Bantamweight 56-61 κιλά
Women's Bantamweight 56-61 κιλά
Featherweight 61- 66κιλά
Lightweight 66-70 κιλά
Welterweight 70-77 κιλά
Middleweight 77-84 κιλά
Light Heavyweight 84-93 κιλά
Heavyweight 93-120 κιλά
Super Heavyweight πάνω από 120 κιλά
Σε αγώνες που δεν υπάρχει ζώνη υπό διεκδίκηση, υπάρχει "παραχώρηση" μέχρι τουλάχιστον μισό κιλό, είτε πάνω είτε κάτω. Στους αγώνες που διεκδικούνται οι ζώνες, τηρούνται οι κανονισμοί. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο επέμβασης της επιτροπής, ώστε να δώσει το "ΟΚ" για έναν αγώνα που μπορεί να ξεφεύγει το όριο στα κιλά
Προστατευτικά και παρελκώμενα
Όλοι οι μαχητές, ανεξαρτήτου κατηγορίας, καλούνται να φορούν επιδέσμους ή γάζες στα χέρια, υπό την επίβλεψη ενός τουλάχιστον μέλους της επιτροπής και ενός μέλους από το αντίπαλο τιμ. Ακόμα, υποχρεωτική είναι η χρήση στόμιου, καθώς εάν δεν χρησιμοποιηθεί, δεν ξεκινάει ο αγώνας. Τα γάντια δεν επιτρέπεται να φορεθούν μέχρι η επιτροπή να δώσει την άδειά της. Τέλος, ο ρουχισμός των μαχητών χρειάζεται έγκριση από την επιτροπή, ενώ απαγορεύονται υλικά που παραγεμίζουν τους μαχητές.
Η μάχη
Οι απλοί αγώνες διαρκούν 3 γύρους των 5 λεπτών, με διάλειμμα ενός λεπτού. Οι αγώνες που διεκδικούνται τίτλοι διαρκούν 5 γύρους των 5 λεπτών, με διάλειμμα ενός λεπτού. Ο διαιτητής είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τυχόν διακοπή, ενώ έχει το δικαίωμα να δέχεται τη γνώμη της επιτροπής. Εάν δεν υπάρξει νοκ άουτ ή υποταγή, ο αγώνας κρίνεται από την επιτροπή, η οποία έχει την υποχρέωση να βαθμολογεί τους δύο μαχητές καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Όσον αφορά τις ποινές, ο διαιτητής έχει τον έλεγχο. Για παράδειγμα, εάν ο διαιτητής δεν υποδείξει κάτι, ακόμη και η επιτροπή να έχει αντιληφθεί κάτι, η ποινή δε θα ισχύσει. Σε τυχόν τραυματισμούς, αναλόγως την περίπτωση, ο διαιτητής καλείται είται να δώσει συνέχεια, είτε να σταματήσει τον αγώνα, είτε να δώσει τεχνικό νοκ άουτ υπέρ του επιτηθέμενου, είτε να αποβάλει τον επιτηθέμενο και να δώσει τη νίκη στον τραυματία.
Περιπτώσεις αποτελεσμάτων
Υποταγή, είτε με φυσικό, είτε με λεκτικό τρόπο
Νοκ άουτ, είτε με απόφαση διαιτητή(ΤΚΟ), είτε με αποτέλεσμα τραυματισμού, είτε με την πρόκληση αναισθησίας του μαχητή(ΚΟ)
Με σκορ, είτε μέσω ομόφωνης απόφασης και των 3 κριτών, είτε με split(2 κριτές υπέρ του ενός μαχητής και 1 υπέρ του ηττημένου), είτε με πλειοηφική απόφαση(οι 2 κριτές ψηφίζουν υπέρ του ενός και ο τρίτος κριτής ανακηρύσσει ισοπαλία)
Με αποβολή
Με ισοπαλία (ισχύουν οι ίδιες περιπτώσεις για το αποτέλεσμα με σκορ)
Με απόσυρση
Με τεχνική ισοπαλία
Με τεχνική απόφαση
Δίχως απόφαση
Κάπου εδώ τελειώνει αυτό το εισαγωγικό άρθρο και η "γνωριμία" με τον κόσμο του ΜΜΑ...
για το Ringside House,
Γιώργος Γκίκας