Το τέλος του WCW Monday Nitro


To WCW Monday Nitro ήταν για περίπου μια πενταετία ένα από τα κορυφαία wrestling shows στις τηλεοράσεις μας. Όμως, προς τα τέλη του 99' τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία και το WWE άρχισε να προηγείται στην μεγάλη μάχη των Monday Night Wars.

Σε αυτό το άρθρο κάνουμε ένα throwback στο παρελθόν, και ρίχνουμε μια ματιά σε διάφορες τοποθετήσεις-συνεντεύξεις που έδωσαν πρώην μέλη του WCW, καθώς και γνωστοί θρύλοι του WWE για την αγορά της εταιρίας από τον Vince McMahon.

ERIC BISCHOFF:

"Για σχεδόν 3 χρόνια, το World Championship Wrestling, διέλυσε τον Vince McMahon. Το Nitro ήταν η επανάσταση στο Pro Wrestling. Όλα όσα κάνει το RAW σήμερα: η διάρκεια του σόου, τα backstage interviews, τα segments, και κυρίως τα storylines που βασίζονται στην "πραγματικότητα", όλα είναι ιδέα και επηρεασμένα από το Nitro μιας και τα προβάλαμε πρώτοι εμείς"

TED DIBIASE SR:

"Το WCW ήταν η χειρότερη οργανωμένη εταιρία που έχω εργαστεί στην ζωή μου. Αυτό που όλοι πρέπει να καταλάβουν είναι ότι ο Ted Turner (ο ιδρυτής του WCW από το 1988) κόλλησε με την πάλη επειδή ήταν το μόνο πράγμα που βοήθησε το TBS (την εταιρία του) να επιβιώσει τις πρώτες μέρες. Αυτός ο άνθρωπος αγάπησε την πάλη αλλά δεν γνώριζε τίποτα."

"Αρχικά, ο Vince McMahon είχε προχωρήσει στην ιδέα για να προβάλλει το πρόγραμμα του WWE στο κανάλι του Turner, το TBS, όμως η ιδέα δεν άρεσε στον Turner μιας και ήθελε να προβάλει μόνο το δικό του σόου στο δίκτυο. Και κάπου εκεί άρχισε η αντιπαλότητα ανάμεσα στα δύο promotions."

VINCE MCMAHON:

"Στην ουσία αυτό που συνέβη είναι ότι οι Superstars που εμείς δημιουργήσαμε, αγοράστηκαν από τον Ted Turner για λογαριασμό του WCW. Ο Ted ήταν άνθρωπος που αγόραζε τα πάντα. Είχε προσπαθήσει να αγοράσει μέχρι και το WWE αρκετές φορές. Θυμάμαι εκείνη την εποχή ο Ted έδινε έως και τα δεκαπλάσια χρήματα στους Superstars σε σχέση με εμάς. Βέβαια με αρκετούς παλαιστές εκείνης της εποχής είχαμε αδελφικές σχέσεις, όπως για παράδειγμα ο Hulk Hogan που ποτέ στην ζωή μου δεν πίστευα ότι θα μας εγκατέλειπε για το WCW. Αλλά βλέπεις... ο άνθρωπος για τα χρήματα μπορεί να κάνει τα πάντα."

ERIC BISCHOFF:

"Ειρωνικό το γεγονός που ο Vince μας έχει κατηγορήσει επειδή ο Ted Turner "έκλεβε" τα ταλέντα του. Όταν την στιγμή που ο ίδιος έκανε το ίδιο σε άλλους promoters στις αρχές της δεκαετίας του 80'. Πολλά μεγάλα ονόματα που άνηκαν στο American Wrestling Association (AWA) εξαγοράστηκαν από τον Vince McMahon."

TITO SANTANA:

"Νομίζω ότι ο Vince McMahon είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην βιομηχανία του Pro Wrestling. Με τα χρόνια όμως άλλαξε η σκεπτική του μιας και αρκετοί παλαιστές τον ανάγκασαν να δει τα πράγματα με άλλο μάτι και να μάθει περισσότερα. Μιας και ήμουν αρκετό καιρό στον χώρο, είδα αρκετούς εργαζόμενους να μπορούν να επωφεληθούν πράγματα από τον Vince και να έχουν περισσότερες απαιτήσεις. Σπατάλησε πολλά χρήματα σε άτομα που αργότερα τον "έκαψαν". Δούλεψε σκληρά."

ERIC BISCHOFF:

"Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξεκίνησαν τον "πόλεμο" των Monday Night Wars. Εκείνη την εποχή το Nitro ήταν μπροστά από το RAW στα νούμερα τηλεθέασης, και για περίπου 84 σερί εβδομάδες ήταν το κυρίαρχο σόου στην τηλεόραση. Στην συνέχεια, ο Vince αντιλήφτηκε τι συνέβη και τότε ξεκίνησε η πραγματική μάχη."

Οι WCW Commentators κατά την διάρκεια ενός Monday Nitro

VINCE MCMAHON:

"Οι Superstars που αγόρασε τότε ο Ted Turner στο WCW, και η δυναμικότητα που είχε τον έβγαλαν μπροστά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ανταγωνιστείς έναν δισεκατομμυριούχο. Ωστόσο, πίστευα πως μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους stars και να τους κρατήσουμε στο WWE, με την λογική πως οι Superstars που αγόρασε ο Turner θα γεράσουν σύντομα και δεν έχουν μέλλον."

VADER:

Hulk Hogan ήταν προφανώς υπεύθυνος για όλα. Θα ακούσετε πολλούς να λένε ότι ο Eric Bischoff ήταν ο υπεύθυνος, αλλά ο Hogan ήταν αυτός που έτρεχε ολόκληρα τα shows. Όλοι ακολουθούσαν τις τακτικές του Hogan, και μάλιστα όταν δουλεύεις πλάι στον Hogan είναι σαν να συνεργάζεσαι με τον Πρόεδρο του CNN. Έδινε τις "διαταγές" και κάναμε αυτό που ήθελε αυτός. Εκεί ήταν το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας."

PERRY SATURN:

"Το WCW ήταν σαν την Κόλαση, μακράν το χειρότερο μέρος στον κόσμο. Κανείς δεν ήταν χαρούμενος εκεί μέσα. Ήταν φρικτό όλο αυτό. Όλοι μισούσαν την δουλειά τους από την κορυφή ως τα νύχια, και από την στιγμή που όλοι ήταν δυσαρεστημένοι τότε αυτός το μέρος σημαίνει πως ήταν άθλιο. Δεν υπήρχε κάποιος επικεφαλής, κάποιος υπεύθυνος, ο καθένας μπορούσε να κάνει ότι ήθελε. Το μόνο καλό ήταν τα χρήματα, πραγματικά σε πλήρωναν πολύ καλά."

MICHAEL HAYES:

"Δεν ήταν μόνο οι τεράστιοι μισθοί που έπαιρναν, ήταν και η έλλειψη της ομαδικής προσπάθειας. Ήταν ο κάθε ένας με το "εγώ" του εκεί μέσα. Δεν υπήρχε "εμείς". Έτσι ο κάθε ένας είχε τον δικό του στόχο στο WCW, πράγμα που σημαίνει πως αργά η γρήγορα θα αποτύχεις."

STEVE SMALL (Παραγωγός του WCW την περίοδο 1996-2001):

"Μετά την νίκη μας στα Monday Night Wars, είχαμε ενθουσιαστεί και κάπως έτσι χάσαμε τον μεγάλο μας στόχο, να παραμείνουμε σταθεροί στην πρωτιά. Απλά προχωρούσαμε μπροστά χωρίς να σκεφτόμαστε κάτι άλλο. Οποιοδήποτε ταλέντο θέλαμε το είχαμε στο δικό μας σόου. Αργότερα, άρχισαν να μας εγκαταλείπουν διότι δεν ξέραμε πως αλλιώς να τους χρησιμοποιήσουμε και τους αφήναμε. Επίσης το μεγάλο πρόβλημα που αρχίσαμε να χάνουμε χρήματα ήταν στα House Shows. Αρκετοί Superstars δεν εμφανιζόντουσαν στα House Shows διότι δεν τηρούσαμε κάποιες υποσχέσεις απέναντί τους. Έτσι δεν ερχόταν αρκετός κόσμος να μας παρακολουθήσει σε σχέση με τις αρχές που οι αρένες ήταν γεμάτες.

HULK HOGAN:

"Μπορείς να κάνεις πολλά μικρά και μεγάλα λάθη. Όμως, όταν η μύτη του αεροσκάφους αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, τότε ολόκληρο το αεροπλάνο θα καταρρεύσει, και μόνο με θαύμα θα το τραβήξεις ξανά στην κορυφή."

O Hulk Hogan ήταν ο μακροβιότερος WCW World Champion στην ιστορία

ERIC BISCHOFF:

"Πιστεύω πως το γεγονός ότι δώσαμε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ χρήματα σε αρκετούς παλαιστές για να έρθουν στο WCW, ήταν αργότερα το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ανάκαμψη. Και για να πω την μεγάλη αλήθεια, όταν η Turner Broadcasting System συγχωνεύθηκε με την Time Warner το 1996 και λίγο αργότερα αγοράστηκε από την AOL το 2001, τότε ήρθε η πραγματική καταστροφή. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή στην σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία. Το WCW ήταν απλά ένα από τα πολλά θύματα της υπόθεσης."

MIKE GRAHAM:

AOL ξεκαθάρισε την θέση της λέγοντας ότι δεν ήθελε να έχει σχέση με την πάλη. Έτσι το WCW έμεινε "ακυβέρνητο"."

GOLDBERG:

"Από την στιγμή που δύο μεγάλες εταιρίες συγχωνεύονται και η μία λέει πως δεν θέλει να έχει καμία επαφή με το Pro Wrestling, ήταν ξεκάθαρα θέμα χρόνου να κλείσει το WCW."

SHANE HELMS:

"Τους τελευταίους 2 μήνες ακούγαμε από μια διαφορετική ιστορία για κάθε εβδομάδα που περνούσε, για το ποιος τελικά αγόρασε την εταιρία. Ακούσαμε τόσες πολλές ιστορίες που πραγματικά δεν ξέραμε τι να πιστέψουμε."

BOOKER T:

"Για μένα, το τελευταίο Nitro ήταν σαν μια απλή μέρα στην δουλειά. Ήξερα ότι ο Vince αργά ή γρήγορα θα έκανε την κίνηση να αγοράσει το WCW. Για την ακρίβεια όλοι ήξεραν ότι ο Vince θα "χτυπήσει" την πόρτα.

CHAVO GUERRERO JR:

"Πήγαμε στο Panama City και η κατάσταση ήταν χαοτική. Κανείς δεν γνώριζε τι θα συμβεί εκείνη την νύχτα. Ο Θείος μου (Eddie Guerrero) ήταν στο WWE τότε, και είχαμε επαφές, ούτε και οι άνθρωποι στο αντίπαλο promotion γνώριζαν τι συμβαίνει."

SHANE HELMS:

"Με όλες τις φήμες που κυκλοφορούσαν εκείνες τις μέρες, η εταιρία ήταν σε άσχημη κατάσταση και τα στελέχη δεν ήθελαν να μας ενημερώσουν για το τι ακριβώς συνέβη. Δεν τους πιστεύαμε άλλωστε. Ακόμη και όταν βλέπαμε το σήμα του "WWF" σε πόρτες στα παρασκήνια δεν πιστεύαμε πως το WWE αγόρασε το WCW. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Shane McMahon και τότε όλα άλλαξαν."

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ WCW MONDAY NITRO

SHANE MCMAHON:

"Όταν εμφανίστηκα εκείνη την ημέρα το κοινό ήταν εντελώς σοκαρισμένο. Όπως και όλοι οι παλαιστές του WCW. Ο λόγος που όλοι σοκαρίστηκαν είναι επειδή δεν είχαμε αφήσει κανέναν να μάθει πως ήμουν εκεί. Υπήρχαν μόνο οι φήμες ότι το WWE αγοράζει το WCW και τίποτα παραπάνω. Η ατμόσφαιρα στα παρασκήνια ήταν περίεργη. Ήταν απίστευτο αυτό που έγινε τότε, ένα από τα ιστορικότερα γεγονότα στην ιστορία της βιομηχανίας."


SHANE HELMS:

"Η αλήθεια είναι πως ήμασταν όλοι φοβισμένοι για το μέλλον μας όταν μάθαμε ότι ο Vince αγόρασε το WCW. Όχι μόνο εμείς, αλλά και οι πιστοί οπαδοί του WCW. Απλά υπήρχε αρκετός φόβος για πολλούς λόγους, ο κόσμος ανησυχούσε. Όλοι αναρωτιόντουσαν αν τελικά θα απολυθούν ή θα ξεφτιλιστούν στην τηλεόραση του WWE για μερικά δολάρια. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε και δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε."

SCOTT STEINER:

"Θυμηθείτε ότι νικήσαμε το WWE στην τηλεόραση για 84 σερί εβδομάδες, έτσι ο Vince το πήρε προσωπικά και ήθελε να "θάψει" τους κορυφαίους Superstars του WCW."

REY MYSTERIO:

"Για να είμαι ειλικρινής ήμουν φοβισμένος. Ήμουν φοβισμένος διότι δεν ήξερα αν αύριο θα με απολύσουν."

STING:

"Όταν ο Vince McMahon αγόρασε το WCW ήμουν ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στο κόσμο, και όχι επειδή το WCW έκλεισε, αλλά επειδή τότε είχα ανάγκη να απομακρυνθώ από την πάλη. Ήθελα να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου, να γίνω ο τέλειος σύζυγος, να γίνω μπαμπάς. Βέβαια, μετά από τόσα χρόνια η πάλη για εμένα απλά σταμάτησε, και από την μια μου κακοφάνηκε. Μια μέρα στην Πόλη του Παναμά πάλεψα τον τελευταίο μου αγώνα εναντίον του Ric Flair κι έπειτα... τέλος. Φεύγοντας αναρωτήθηκα τι θα κάνω τώρα..."

RIC FLAIR:

"Χαίρομαι. Αυτό έπρεπε να γίνει ένα χρόνο νωρίτερα. Θυμάμαι τα παιδιά από το WWE γελούσαν μαζί μας. Βέβαια για να λέμε και την αλήθεια, ήταν ένας εφιάλτης για όσα άτομα δούλεψαν στο WCW. Ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος για όσα άτομα εργάστηκαν δίπλα μου και ξαφνικά έχασαν τις δουλειές τους. Θυμάμαι περίπου 150 άτομα απολύθηκαν μέσα σε 1 μέρα. Μερικοί από αυτούς συνέχισαν, άλλοι αποχώρησαν. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, ήταν θλιβερό."

DIAMOND DALLAS PAGE:

"Δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όπως οι υπόλοιποι. Το WWE μου πρόσφερε συμβόλαιο πριν αγοράσει το WCW, οπότε γνώριζα την θέση μου και ήμουν ήρεμος. Δεν ήθελα όμως να τοποθετηθώ επάνω στο θέμα, δεν με σύμφερε. Το θλιβερό γεγονός για εμένα ήταν στα παρασκήνια όπου όλοι οι εργαζόμενοι του WCW για περίπου 20 χρόνια είχαν εργαστεί τόσο σκληρά, δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα για να προκαλέσουν προβλήματα στο WWE."

ERIC BISCHOFF:

"Δεν παρακολουθούσα το σόου όταν το WWE ανέλαβε τα καθήκοντα. Δεν μπορούσα. Ήμουν και απασχολημένος με άλλα θέματα."

JIM ROSS:

"Για εμένα, το WCW δεν ήταν ποτέ κάτι κακό. Ήταν ανταγωνισμός, μια ομάδα που έπαιξε και ήταν κυρίαρχη στα Monday Night Wars. Δεν κάναμε ούτε παρελάσεις, ούτε γιορτές όταν το αγοράσαμε. Ήταν μια απλή μέρα για εμάς."

VINCE MCMAHON:

"Τελικά, η επιμονή είναι εξαιρετικά σημαντική στη ζωή και γενικά στο χώρο των επιχειρήσεων."


DIAMOND DALLAS PAGE:

"Ο κατάλογος με όλα τα βίντεο του WCW κόστιζε 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Αν το ήξερα εκείνη την στιγμή, πραγματικά θα το αγόραζα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το WCW πουλήθηκε για 4.2 εκατομμύρια δολάρια στον Vince McMahon."

ERIC BISCHOFF:

"Το μόνο θετικό στην αγορά του WCW από τον Vince, είναι ότι το υλικό του WCW δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Πάντα θα υπάρχει, και νιώθω όμορφα για αυτό."

JEFF BORNSTEIN:

"Απλά έθαψαν το WCW. Δεν το περίμενα αυτό. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να το παίξουν με τρόπο που θα υπήρχε πραγματική ανταγωνιστικότητα μεταξύ των δύο εταιρειών. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν φάνηκε".

BUFF BAGWELL:

Vince έπρεπε να δώσει πολλά χρήματα σε περίπτωση που ήθελε να φέρει στο WWE άτομα όπως τους Luger, Sting και Goldberg. Έτσι λίγο καιρό μετά το τέλος του WCW, αρκετά ταλέντα γύρισαν σπίτι τους. Άλλοι από αυτούς βέβαια για να μην χάσουν την δουλειά τους συνέχισαν στο WWE."
MATT HARDY:

"Η αβεβαιότητα για εμάς στο WWE ήταν: «Πως θα είναι άραγε η ζωή μας χωρίς ανταγωνισμό;» Τότε ήταν πάντα εφικτό να πας στο WCW όταν δεν μπορούσες να συμβιβαστείς με τις συνθήκες του WWE. Έπειτα όταν το WCW έκλεισε δεν είχαμε την δυνατότητα να πάμε πουθενά."

BUFF BAGWELL:

"«Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο κορυφαίες εταιρίες, αλλιώς θα την πατήσουμε» ήταν η πρώτη μου σκέψη. Όταν υπέγραψα με το WWE από τα 1 εκατομμύρια δολάρια που έπαιρνα ετησίως στο WCW, έπεσε στα 220,000 δολάρια. Δύο εβδομάδες αργότερα με απέλυσαν."

GOLDBERG:

"Πηγαίνοντας για πρώτη φορά στο WWE η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς διαφορετική. Ήταν περισσότερο "business" και αυτό δεν είχε τόσο πλάκα. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ήταν σαν να βρήκαμε μια νέα οικογένεια στην οποία δεν ήμασταν επιθυμητοί.

CHAVO GUERRERO JR:

"Η ανταγωνιστικότητα στην πάλη πέθανε μετά το τέλος του Nitro. Τα Monday Night Wars έκαναν το WWE σαφώς καλύτερο.

VINCE MCMAHON:

"Δεν νομίζω πως αφήσαμε έξω από την επιχείρηση το WCW. Αυτό δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας. Αυτή ήταν η νοοτροπία του Ted Turner και του WCW, αλλά όχι του WWE. Εάν ξοδεύεις όλη σου την ενέργεια προσπαθώντας να "σκοτώσεις" τον άλλον τύπο, το προϊόν σου θα υποφέρει. Αν τελικά δεν καταφέρεις να "σκοτώσεις" τον αντίπαλό σου, τότε εκείνος θα επιστρέψει πίσω και τότε δεν θα έχεις πως να αντιδράσεις. Τελικά, τα ταλέντα του WCW έπεσαν κουρασμένα από την υπερβολική δουλειά. Απλά δεν είχαν το ίδιο πάθος όπως κι εμείς, δούλευαν μόνο για τα λεφτά, δεν το αγαπούσαν. Ήταν θέμα χρόνου μέχρι να "καεί"..."


0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Post a Comment (0)

Νεότερη Παλαιότερη